KURCZAK NADBIEBRZAŃSKI
pieczony w całości

Kurczak nadbiebrzański

 

SKŁADNIKI:

1 cały kurczak ze skórą – ok. 2 – 2.30 kg
1,5 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki sosu sojowego
0,5 soku z cytryny do marynaty
1 łyżeczka suszonego tymianku lub estragonu
5 ząbków czosnku (2 do marynaty, 3 do nadzienia)
ulubione świeże zioła (np.: tymianek, szałwia, rozmaryn)

 

MARYNATA:
Do rondelka wlej olej, miód, sos sojowy, suszone zioła oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzej całość, co jakiś czas mieszając aż miód się rozpuści.

PRZYGOTOWANIE:
Mięso przełóż do głębokiego naczynia, natrzyj solą z zewnątrz i wewnątrz. Do kurczaka włóż pokrojone w ćwiartki ząbki czosnku oraz gałązki świeżych ziół. Mięso polej i natrzyj marynatą. Kurczaka umieść w naczyniu filetem do dołu, tak aby był on zanurzony w marynacie. Wstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. Po wyjęciu z lodówki przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz go piec, polej ponownie marynatą, a resztę zlej do kubka – będzie służyć do polewania mięsa w trakcie pieczenia. Włóż kurczaka do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka – dla kurczaka o wadze 2,30 kg będzie to ok. 2,5 godziny – aż do uzyskania złocistego koloru. W trakcie pieczenia polewaj co jakiś czas marynatą.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________


FILET Z KU
RCZAKA NADBIEBRZAŃSKIEGO 
pod marchewkową pierzynką

SKŁADNIKI:

1 połówka fileta
z Kurczaka Nadbiebrzańskiego
5 marchewek
3 łyżki majonezu
sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:
Filet doprawić z obu stron solą i pieprzem i zostawić na noc w lodówce.
Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Wysmarować naczynie żaroodporne masłem, włożyć do niego filet z kurczaka a następnie przykryć pierzynką marchewkową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i pozostawić aż do lekkiego zbrązowienia marchewki.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

MIODOWE SKRZYDEŁKA
z Kurczaka
Nadbiebrzańskiego

SKŁADNIKI:
1 kg skrzydełek Kurczaka Nadbiebrzańskiego
1 szklanka ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki miodu płynnego
1 płaska łyżeczka chili
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
0,5 szklanki wina białego wytrawnego
sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Od skrzydełek odetnij lotki. Posól i odstaw na parę godzin do lodówki. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w misce. Przygotuj naczynie żaroodporne (wysmaruj masłem), ułóż w nim skrzydełka i zalej sosem. Piekarnik nagrzej do 220 stopni i w tej temperaturze piecz przez około 15 minut, następnie zmniejsz do 180 stopni i piecz jeszcze przez około 1 godzinę.